skip to Main Content
Biomass Energy

Biomass Energy adalah salah satu daripada Tenaga Elektrik Boleh Diperbaharui ( ‘Renewable Electrical Energy’ )

Biomass telah menjadi sumber tenaga yang penting sejak orang pertama mula membakar kayu untuk memasak makanan dan memanaskan diri mereka terhadap sejuk musim sejuk. Kayu masih merupakan sumber yang paling biasa tenaga biomass, tetapi sumber-sumber tenaga yang lain biomas termasuk tanaman makanan, rumput dan tumbuh-tumbuhan lain, sisa pertanian dan perhutanan dan sisa-sisa, komponen organik dari sisa domestik dan industri, walaupun gas metana dituai dari tapak pelupusan masyarakat.


Biojisim boleh digunakan untuk menghasilkan elektrik dan sebagai bahan api untuk pengangkutan, atau untuk mengeluarkan produk yang sebaliknya akan memerlukan penggunaan bahan api fosil yang tidak boleh diperbaharui.


Banyak negara-negara bergantung kepada arang batu, minyak dan gas asli untuk membekalkan sebahagian besar keperluan tenaga mereka, tetapi pergantungan kepada bahan api fosil membentangkan satu masalah besar. Bahan api fosil adalah sumber yang terhad. Akhirnya, dunia akan kehabisan bahan api fosil, atau ia akan menjadi terlalu mahal untuk mendapatkan orang-orang yang kekal. Bahan api fosil juga menyebabkan udara, air dan pencemaran tanah, dan menghasilkan gas rumah hijau yang menyumbang kepada pemanasan global .

Tenaga Elektrik Boleh Diperbaharui | Renewable Electrical Energy
Tenaga Elektrik Boleh Diperbaharui | Renewable Electrical Energy

Sumber tenaga boleh diperbaharui menawarkan alternatif yang lebih bersih kepada bahan api fosil. Mereka tidak benar-benar bebas masalah, tetapi mereka menghasilkan lebih kurang pencemaran dan gas rumah hijau yang lebih sedikit, dan mengikut definisi, tidak berkesudahan.

 

 

Back To Top

PAKAR B2E SDN BHD


Feel free to contact us at:
+603 3170 3987
info@pb2e.com.myCopyright © Pakar B2E Sdn. Bhd. All Right Reserved.
Website by [F]